2005 Protected residence in Slapy

Building design of the sheltered housing for mentally handicapped people in the village of Slapy for the Portus Civic Association. The sheltered housing construction has a social character. The aim was to create seven smaller apartments with independent  entrances. The arrangement of the building will therefore lead the mentally handicapped to learning attention, gaining independence, and forming relationships in the neighbourhood. On the ground floor, there is a community dining room with a kitchen and a laundry room. On the southern slope in front of the house there is a common garden.

Finished building

Interiors

Study

Creation of the Model

Joint work on the model of the house helped to find the basic idea of the construction. Especially future caregivers and social workers were involved. The community-based artistic work was partially done by the mentally disabled people, living and working there. We worked at one table … we talked and created, we modelled the future look of their home.

Geomancy

Construction of sheltered housing has a social character and, the project was therefore also created in a social manner. I led the design process in a way so that the work was conducted in groups and the ideas were shared with one another, so that there was a collective agreement reached. The idea was also about connection with the spirit of the plot. Therefore, there was a celebration held for the spirit of the place at the beginning of the project. Together with caregivers and future residents we joined hands at the plot and we sang a celebratory song for the plot. The attention of all was led to a sincere attention to the construction site. We often went to the construction site and paid it our attention. Nowadays, there are several mentally disabled people happily living in the house.

From the Construction

2004 Retirement house in Zličín, Prague

A nursing home in Prague 5 – Zličín. The building has a social character. It comprises of 65 small-size apartments. There is a doctor’s office, dining room, chapel, manager’s apartment, hairdresser, pedicure and space of corridors with reading rooms. The building is brick and insulated in a low-energy standard. Budgeted costs were 80 mil. CZK.

Related articles

Finished building

Interiors

Study


Basic shape of the ground plan is a capital letter U. The shape of the building is inspired by the arrangement of buildings of Czech monasteries. The garden and courtyard are open to the south and are sunny for most of the day. On to of that, there is a chapel in the middle of the garden. Aesthetics based on the proportions of the golden section and the proportions of a regular hexagon played a significant role in the design of the building. All dimensions of the building have harmonic proportions with respect to each other. At the beginning of the construction, I performed a celebrating ritual with some of my friends. Suburban part of Prague – Zličín, where the house stands, is an area with high level of underground water. I perceived the being of the place and devoted her attention. This being is an Undine that is related to the local wetlands. To this higher elementary being I dedicated an ornament on the topic of flowing water. It is a so-called cosmogram – a colourful ornament placed and created in the middle of the chapel.

From the Construction