Projekt domu chráněného bydlení pro mentálně postižené v obci Slapy pro Občanské sdružení Portus. Stavba chráněného bydlení má sociální charakter. Cílem bylo vytvořit sedm menších bytů se samostatnými vchody. Uspořádání stavby tak povede mentálně postižené k výchově pozornosti, osamostatňování a budování sousedských vztahů. V přízemí je komunitní jídelna s kuchyní a prádelnou. Na jižním svahu před domem je společná zahrada.

Dokončená stavba

Interiery

Studie

Tvorba modelu

Společná práce na modelu domu pomohla najít základní ideu stavby. Podíleli se na ní především budoucí pečovatelé a sociální pracovníci. Do komunitní umělecké práce mohli být částečně zapojeni i mentálně postižení, kteří tam žijí a pracují. Pracovali jsme u jednoho stolu…hovořili jsme a tvořili, modelovali jsme budoucí vzhled jejich domova.

Geomantie

Stavba chráněného bydlení má sociální charakter a proto vznikal projekt také sociálním způsobem. Proces návrhu jsem vedl tak, aby se pracovalo ve skupinách a aby se myšlenky vzájemně sdílely. Aby se došlo ke kolektivní shodě. Šlo také o to, propojit se s náladou pozemku. Proto se na začátku projektu uskutečnila oslava pro duši místa. Společně s pečovateli a budoucími obyvateli domu jsme se na místě spojili za ruce a zazpívali jsme pro pozemek oslavnou písničku. Všichni tak byli vedeni k vřelé pozornosti k místu stavby. Na stavbu často chodili a věnovali jí svůj zájem. Několik mentálně postižených dnes v domě spokojeně bydlí.

Ze stavby