The Book “Der Architekt Oldrich Hozman, Ein Lebensbild”. Autor Jörg Hermann Schröder.

Oldřich Hozman designs, creates and develops exceptional interiors, gardens and houses. This biography wants to give an insight into his life, his way of working, his versatile abilities and his consistent pursuit of the path he has taken: to create a livable and cultural environment for people from a human poin of view that understands the development of man as part of his environment.

Anaelis Sophia Verlag, delivered in 2 – 5 Days. (in German language)

Consensus Design Workshop & Architecture Lecture Series

Anthroposophical Architecture Lecture Series

with Oldrich Hozman, Anthroposophical Architect from the Czech Republic

This free lecture series is open to the public. All lectures will be at Nevada Sage Waldorf School in the Great Room.

Lecture One | Tuesday | May 28 @ 5:30 – 7:30 pm
Waldorf School Architecture Principles: Forms supporting children’s education, principles of “Truth”, “Beauty” and “Good” in Waldorf school architecture.

Lecture Two | Wednesday | June 5 @ 5:30 – 7:30 pm
Oldrich Hozman Presentation – Biography and Body of Work

Lecture Three | Thursday | June 13 @ 5:30 – 7:30 pm
Rudolf Steiner’s Architecture; 1st and 2nd Goetheanum

For more information about the lecture series, please contact Patricia Fenkell.

Architecture Lecture Series Poster in pdf

Consensus Design Workshop & Architecture Lecture Series – info in pdf

Family house in Nebusice

A low-energy house.

A brick structure with a 25 cm thick permeable insulation. The house walls are made of non-fired bricks and clay plasters. The client wished to design a house with soft and rounded shapes, inspired by the principles of feng shui. Aesthetically, the aim was to achieve a uniform style of shapes and materials. The facades and interiors of the house include visible wooden parts. The exterior canopy over the main entrance and the outdoor shelter from the southern facade are skilfully crafted and they include carpentry joints elaborated in great detail. In the project, the principles of healthy living, the so-called Baubiologie (the science of healthy living and healthy materials) were taken into account. Therefore, a large part of the house is made of wood. E.g. the house has a wooden ceiling and rafters. The inner walls are lined with half-timbered and non-fired bricks. The foundation plate does not contain steel, but spread polypropylene fibre reinforcement. This ensures that the House allows passing of intact natural geomagnetic field of the earth.

Finished Building

Interiors

Study

Creation of the Model

Joint work on the model helps..

Visualisation

Family house in Chrustenice

A low-energy family house in Chrustenice contains principles of geomancy and feng shui. The main building and also the annex with a toilet and a boiler room have energy-saving compact shape. Proportions of the floor plans and construction heights of the house are based on the sacred geometry of the square and the circle. The location and function of the rooms in the house relate with the movement of the sun across the sky. On the southern and western side, the living rooms are located. On the northern and western sides, there are technical and support areas. The disposition arrangement uses the so called passive solar gains. There is a combined tiled oven with stove located in the centre of the house. The interior heat is accumulated during the cold seasons in the dividing walls built of non-fired bricks and inside clay plaster.

Related articles

Dokončená stavba

Interiery

Studie

Geomantie a tvorba prostředí

Na začátku stavby jsme společně s majiteli oslavili položení základního kamene stavby. Je to tradiční způsob jak navázat spolupráci s elemtárními bytostmi místa. Je to oslavný rituál, jak být v souladu s jemnými energiemi tzv. vědomí místa (duše místa). Každý člověk vytváří svým jednáním a novými záměry nové vztahy s elementárními bytostmi. Položení základního kamene je akt, kdy se majitelé spojují s nápomocnými bytostmi, které jim budou v životě v tomto domě pomáhat.  Rituál položení základního kamene jsme slavili společně s dětmi a příbuznými majitelů. Základní kámen je uložen hluboko pod podlahou domu. Během jeho pokládání byl symbolicky zasypán zemí, pokropen vodou, ovoněn dýmem vonné tyčinky a osvícen plamenem svíčky. Zazněly oslavné verše pro místo a poděkování všem bytostem spojených s místem. Od dokončení domu již uběhlo několik let. Dodnes jsou majitelé šťastní a v domě se jim dobře bydlí.

Ze stavby

Family house in Lány

A project of  low-energy house in Lány. Ecological timber construction of the house from natural building materials. The shape of the house emerged during creating a model of the sculpture clay. It lively captured the idea of the client on the future shape of the house. The construction is facing south with its wide side. It receives solar gains through its windows and solar panels. The project includes the inspiration by the fenfg shui doctrine. It is also based on the geomantic survey of the land. The basic idea was to create a healthy home with a high level of  artistically worked details.

Ready house

Study

Creation of the Model

Joint work on the model helps…

Geomancy

Together with the owner we approached the plot from the start with internal humility and respect. When the owner bought the land, we made a celebration of defining the place. We walked along the plot, dispersing salt on the border and sprinkling it with water. The elementary consciousness connects with the new owner this way. Salt cleans subtle energy and through its fine crystals it connects the place with the consciousness of helpful elemental beings. Water connects the spirit of the place with the spirit of man. After the construction of the house started, there was a celebration of the laying of the foundation stone. During the laying celebratory verses were recited for the place, and thanks to all beings associated with the place were expressed. The wish of the owners about what they want to experience in the house was pronounced. Any such ritual is a very private and personal matter. It is a salutary act, building intimate union of man with the soul of the land and the house.

From the Construction

Project

Zelená střecha je pokrytá rozchodníky a mechy.

Atrium family house with garden in Říčany

The project of the atrium low energy family house was inspired by the elements of Japanese architecture. The main idea of the house, to arrange the rooms around the inner garden, is based on the principles of holistic architecture and feng shui. Only healthy building materials were used to build the house. The supporting structure of the building is made of wood, which has been cut down in appropriate days according to lunar rhythms. The half-timbered walls are made of unburnt bricks. The walls in the rooms have clay plaster. The roof is thermally insulated with a 30 cm thick layer of corn straw. The perimeter walls are insulated with a 30 cm thick Hofatherm fibre insulation and a 5 cm reed mat with an external lime plaster. Vented, all-wood floors are insulated with a 30 cm layer of hemp straw. The basement and foundations of the house are made of sandstone. The windows and doors are made of solid oak wood. All wooden surfaces are treated with wood oil. The entire building has a grassy, maintenance-free green roof.

Related articles

Geomancy and Creation of the Environment

The proportions of the building are based on the sacred geometry of the tree of life. The location of the building on the plot and the interior layout avoids the geopathogenic zones. The bedrooms and beds are located outside the groundwater line and outside the Hartmann and Curry zones.

Finished building

Interiors

Study

Study of the garden

From the Construction

Bio-dynamic Agriculture Farmhouse Bemagro

A study of the Bemagro ecological organic farm complex in Meziříčí u Kaplice. The proposed buildings will include farm for breeding hens and pigs, administrative building, canteen, training hall, small dairy plant, and small slaughterhouse. The building will be built from environmentally friendly building materials. Phase I of the project is the dairy. There will also be a new wastewater treatment plant.

Finished Building

Interiors

Office interiors are placed in first floor of the Bemagro milk factory. All furniture is made from larch-tree wood. All surfaces are painted with natural oil by Kreidezeit.

Project of interiors

Study

Samples of sketches from the early stages of the project when the ideas of the needs and future use of the buildings in the emerging facility were born. Sketches were created along with the creation of architectural models. The models were developed together with company employees.

Creation of the Model

Samples of the architectural model. They were created together with company employees.

From the Construction

Example of the Implementation Documentation

Prováděcí dokumentace v pdf

Sheltered Housing in Slapy

Building design of the sheltered housing for mentally handicapped people in the village of Slapy for the Portus Civic Association. The sheltered housing construction has a social character. The aim was to create seven smaller apartments with independent  entrances. The arrangement of the building will therefore lead the mentally handicapped to learning attention, gaining independence, and forming relationships in the neighbourhood. On the ground floor, there is a community dining room with a kitchen and a laundry room. On the southern slope in front of the house there is a common garden.

Finished building

Interiors

Study

Creation of the Model

Joint work on the model of the house helped to find the basic idea of the construction. Especially future caregivers and social workers were involved. The community-based artistic work was partially done by the mentally disabled people, living and working there. We worked at one table … we talked and created, we modelled the future look of their home.

Geomancy

Construction of sheltered housing has a social character and, the project was therefore also created in a social manner. I led the design process in a way so that the work was conducted in groups and the ideas were shared with one another, so that there was a collective agreement reached. The idea was also about connection with the spirit of the plot. Therefore, there was a celebration held for the spirit of the place at the beginning of the project. Together with caregivers and future residents we joined hands at the plot and we sang a celebratory song for the plot. The attention of all was led to a sincere attention to the construction site. We often went to the construction site and paid it our attention. Nowadays, there are several mentally disabled people happily living in the house.

From the Construction

Retirement house in Zličín, Prague

Dům s pečovatelskou službou v Praze 5 – Zličíně. Stavba má sociální charakter. Tvoří jí 65 malometrážních bytů. V objektu je ordinace lékaře, jídelna, kaple, byt správce, kadeřník, pedikůra a prostory chodeb s čítárnami. Stavba je zděná a zateplená v nízkoenergetickém standartu. Rozpočtové náklady byly 80 mil. Kč.

Související články

Finished building

Interiors

Study


Basic shape of the ground plan is a capital letter U. The shape of the building is inspired by the arrangement of buildings of Czech monasteries. The garden and courtyard are open to the south and are sunny for most of the day. On to of that, there is a chapel in the middle of the garden. Aesthetics based on the proportions of the golden section and the proportions of a regular hexagon played a significant role in the design of the building. All dimensions of the building have harmonic proportions with respect to each other. At the beginning of the construction, I performed a celebrating ritual with some of my friends. Suburban part of Prague – Zličín, where the house stands, is an area with high level of underground water. I perceived the being of the place and devoted her attention. This being is an Undine that is related to the local wetlands. To this higher elementary being I dedicated an ornament on the topic of flowing water. It is a so-called cosmogram – a colourful ornament placed and created in the middle of the chapel.

From the Construction

Organic Architecture – let us invite you for the exhibition of Oldřich Hozman projects (in Breitenfurt 5.5.2018 – 24.6.2018)